събота, 5 април 2014 г.

Ново заглавие!

Солмаз Камуран - Естер-една еврейка в османския двор

Резюме:
"Естер" проследява почти стогодишен период от трудната съдба на евреите, принудени да напуснат Испания през 1492 година. Едни поемат кьм Холандия, други към северна Африка, а трети, възползвайки се от поканата на султан Баязид II - към османските земи. Пътят е дълъг и труден и мнозина загиват от ръцете на разбойници или на Инквизицията.
Естер, или както османците я наричат Кирязе, е потомка на евреи сефаради, прогонени от Изабела Кастийска, които след много перипетии успяват да се доберат до Истанбул. Чаровна, умна, амбициозна и смела, за кратко време се превръща в един от най-влиятелните еврейски фактори в Сарая - става доверена съветница на Хюррем султан, съпругата на Сюлейман Великолепни, а по-късно и на Сафие султан. През дългия си живот постига богатство, могъщество, власт. На осемдесет и осем години е убита при един от бунтовете на спахиите.
Описвайки живота на евреите сефаради, романът по блестящ начин хвърля светлина върху политическия, светския и религиозния живот в Османската империя и тогавашна Европа.
Истинските лица на крале и султани, отношенията Изток - Запад, сблъсъци между християни и мюсюлмани, смъртоносни интриги; бунтове, въстания, голямото земетресение през 1509 година в Истанбул; лали, паши, одалиски, наложници, любов, секс, кръвосмешение - всичко това се съдържа в романа.
"Естер" е първата книга на тази тема, излязла изпод перото на турски автор.
*Ако вече сте чели книгата, то с нетърпение очаквам вашите отзиви в полето за коментари! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар